Eilandspoldertocht

Op maandag 10 december 1962 is door de zes ijsclubs in de Eilandspolder, te weten Oost- en WestGraftdijk, Driehuizen, Grootschermer, Schermerhorn, Graft en De Rijp, besloten de “Eilandspolderschaatstoertocht” te gaan organiseren.

Route Eilandspoldertocht 15 km en 25 km

In 2004 is hier de “Stichting Kring Eilandspolder” uit voort gekomen. Dit overkoepelende orgaan houdt zich, namens de bovenvermelde zeven ijsclubs, bezig met het organiseren van de schaatstoertochten in het gebied “de Eilandspolder. De Eilandspolder schaatstoertocht is de nummer één onder de schaatstoertochten in Nederland. De afstanden zijn een lange tocht van 35 km en sinds 24 november 1997 twee kortere tochten van 15 km. De schaatstoertochten over de diverse afstanden zijn bedoeld als recreatieve tochten voor jong en oud en kennen dus geen wedstrijdelement. Het is gewoon lekker genieten van het Eilandspoldergebied in het Noord-Hollandse landschap met zijn mooie monumentale dorpjes, molens en uitgestrekte weide- en veengebieden.

Om deze tochten te organiseren hebben wij vanuit de zeven ijsclubs als Kringbestuur de garantie, dat heel veel vrijwilligers hun medewerking willen verlenen. Wij bouwen als Kringbestuur al vanaf de oprichtingsdatum op de vrijwilligers: zonder hun enthousiasme zouden wij dit niet kunnen organiseren en realiseren.

Sinds december 1962 is er voor het houden van een schaatstoertocht veel veranderd. Men dient tegenwoordig een tocht professioneel te organiseren en aan alle wettelijke voorschriften te voldoen, dit in het kader van de veiligheidsnormen. In het verleden werd alles nog kleinschalig op papier(tjes) gezet of in het hoofd opgeslagen, een echt draaiboek is er nooit geweest.

Elk jaar, als het flink gevroren had, kwamen de bestuursleden bij elkaar en maakten dan pas afspraken voor die winterperiode.Het organiseren van een schaatstoertocht omvat veel werk. De bestuurders van de ijsclubs en de vele vrijwilligers willen een goed staaltje werk afleveren. Veiligheid voor de deelnemers staat voorop. Richtlijnen van hogerhand door wet- en regelgeving verplichten ons zeer zorgvuldig te werk te gaan. Daarnaast willen we een tocht organiseren met een uitstraling waarvan men zegt “we komen graag terug”.

De Kring Eilandspolder informeert u over de Eilandspoldertocht , via de site www.deeilandspoldertocht.nl en ook via twitter, @deeilandspolder